Consiliul
Județean Cluj
Aer-Pământ-Foc-Apă
Să adormi așa
Cu și în celălalt
Pe un pat de nori mișcători
În briza călduță din sud.
(Willem Persoon, Straturi de aer)
Artista belgiană Veerle Rooms a răspuns invitației Art House Gallery și a echipei de la Bastionul Croitorilor de a expune în Cluj-Napoca cel mai recent proiect de grafică al său, „Cele patru elemente” (Bastionul Croitorilor, 4-17 noiembrie 2018).
Născută în 1947 în Belgia, la Sint-Niklaas (un orășel care se impune pe harta Europei drept unul dintre cele mai fervente centre de gravură), Veerle Rooms este unul dintre cei mai importanți gravori contemporani din Belgia, cu o activitate expozițională la manifestări de profil din Europa și din lume (Olanda, Germania, Franța, Polonia, Bulgaria, Rusia, Noua Zeelandă, China, Japonia, SUA). Pe lângă evenimentele la care participă, Veerle Rooms își continuă activitatea didactică pe care a dezvoltat-o aproape 40 de ani la Colegiul „Carolus Magnus” din Antwerp (1970-2007), prin conferințe pe care le susține în liceele și universitățile din centrele unde își susține expozițiile.
Devotamentul ei a determinat și valoarea creației sale, rezultat al unei game largi de inovații la nivel compozițional și tehnic. De-a lungul întregii sale activități, Veerle Rooms a adus în prim plan experimentarea mijloacelor tehnice clasice, combinate cu cele mai recente inovații digitale. Ea a plecat întotdeauna de la ideea că grafica constituie o parte din cadrul istoric în care anunțul și scrierea au evoluat către desen și text, devenind în final o operă de artă.
Proiectul „Cele patru elemente” a fost inițiat de Veerle Rooms în 2017 și prezentat până acum în Bulgaria și Franța. Inițiativa cuprinde patru serii a câte 10 lucrări de grafică inspirate de aer-pământ-foc-apă și sunt însoțite de poemele jurnalistului Willem Persoon și ale poetei Marleen de Crée. Graficiana are o formație clasică pe care o îmbogățește cu aplicații contemporane sofisticate, creând lucrări de grafică digitală.
Seria „Aer” sugerează faptul că atmosfera nu este niciodată la fel. Un nor nu poate fi comparat cu altul: la fiecare privire se creează o impresie diferită. Chiar și albastrul cel mai albastru capătă nuanțe pentru un bun observator. La orizont, fiecare rază de lumină anunță misterul unei noi zile. Când vine seara, soarele pierde puterea de a lumina Pământul, dar de fiecare dată într-un mod spectaculos și unic. Aceste nuanțe pe care le capătă aerul în momente diferite constituie pentru artista Veerle Rooms o sursă de inspirație; ea cercetează „cerurile” și oprește timpul, captând în fiecare lucrare o impresie singulară a atmosferei.
Seria „Pământ” este rezultatul mai multor ani de cercetare și a pasiunii pentru desene preistorice. Cu prilejul unei vizite în peștera de lângă Vallon Pont d’Arc, pe râul Ardèche din sudul Franței (în decembrie 1994), artista a descoperit sursa de inspirație pentru ceea ce avea să devină această serie. Reprezentările grafice contemporane sunt o sinteză personală a ceea ce au însemnat cele mai vechi expresii artistice ale omenirii. Seria „Foc” este rezultatul unei cercetări aprofundate și a pasiunii pentru culoare; focul reprezintă sursa creației, dar și o viziune asupra spațiului și a timpului, în paralel cu evocarea iubirii. Tema „Apei” a fost reprezentată de mult timp în opera Veerlei Rooms, în seria din acest proiect abordând-o într-un mod diferit. Privitorul va fi surprins de absența apei, artista izolând elementele care se găsesc deasupra, pe și în apă, sub o formă abstractă cu trimiteri la simboluri.
Forme, variații de culoare, o notă personală – toate acestea constituie caracteristicile majore ale artei sale. Colaborarea cu colegii săi graficieni și cu scriitorii a dus la dezvoltarea unor proiecte internaționale.
o privire către nicăieri
o voce care a uitat cântatul
poeme cu litere dăltuie în noapte
străbătând apele încețoșate.
mai bine să tacă respirațiile
mincinoase înfipte în inimă.
clipocitul vâslelor răsună
în tăcerea adâncă.
mareea care transformă
omul care așteaptă.
zgomote care stropesc sufletul
o rază de lumină care
se prelinge din întuneric.
(Marleen de Crée, E timpul să plecăm)