Consiliul
Județean Cluj
Bucharest Internantional Film Festival 2023 (II)
Am scris că a XIX-a ediție BIFF (15-22.09.2023) e răspunsul capitalei, aflat pe o direcție bună, la TIFF și, anual, centrul unor noi filme românești și internaționale de prestigiu cu directoarea Dana Dimitriu-Chelba. Deschiderea cu Umbra lui Caravaggio de Michele Placido a fost un semn bun pentru succesul întregului festival. Afișul e atractiv, inteligent și cu umor, iar pagina internet profesională, logică și clară, cu trailere la toate producțiille, ceea ce nu se întâmplă des. Conținutul de calitate al programului e inteligent împărțit pe secții:
— Panorama are filme premiate sau nominalizate la cele mai importante festivaluri de film, realizate de autori cunoscuți și cu potențial de atragere a publicul, proiectate în premieră la București. Dear Comrades! – Andrei Konchalovsky; New Order – Michel Franco; Quo vadis, Aida? – Jasmila Žbanić; Lux Aeterna – Gaspar Noé; A Woman at Night – Raphael Kapelinski; Persian Lessons – Vadim Perelman; Wheel of fortune and fantasy – Ryusuke Hamaguchi; February – Kamen Kalev; Eastern Plays – Kamen Kalev; Petrov’s Flu – Kiril Serebrennikov; Ahed’s Knee – Navad Lapid.
— Focus Greece cu sprijinul Ambasadei Republicii Elene: două producții recent premiate la importante festivaluri: Digger – Georgis Grigorakis; Apples – Christos Nikou. În fiecare an, BIFF prezintă altă țară.
— Istorie & Cinema: Valea orbilor – Ioan Ionescu; Ultima transhumanță – Dragoș Lupan; Între chin și amin – Toma Enache; Vocea Ludmilei – Johan Renck;
— Competiția oficială am prezentat-o în partea I.
Un exemplu cum știu să-și susțină alte țări cultura e Ambasada Italiană la București: înaintea vizionării filmului lor în competiție – Disco Boy de Giacomo Abbruzzese (Ursul de Argint – Berlinale 2023) – au oferit un generos bufet cu delicatesuri autohtone și „garnisit” cu unul din cele mai bune Chianti-uri pe care le-am băut. Înainte de a menționa premiile, comentez reușitul film Who killed Kenya? / Cine l-a ucis pe Kenya? (Olanda, 2023) la secția Voci tinere: regia și scenariul Nathan Lauer, rol principal românca Daiana Ioniță! Inspirați de anuala uzanță la ONU de a invita tineri din toată lumea pentru a „dezbate” o problemă stringentă mondială, Lauer formează o echipă cu actori din diferite țări. Ioniță e Estonia în echipă cu Franța și alte țări care doresc o rezoluție benefică păcii. Însă situația escaladează, (reprezentantul) Kenya e ucis și avem un incredibil criminal-action plin de suspans, dar și de umor. Estonia investigheză pe cont propriu și descoperă o rețea de minciuni și înșelăciune. A urmat o interesantă și antrenantă discuție cu regizorul și o bună parte din actori. Nathan Lauer a fost întrebat ce buget a avut, iar răspunsul său a consternat: doar 7.000€! A fost un fel de „voluntariat” pentru toți, dar au făcut-o cu plăcere pentru un proiect valoros și nu le pare rău, cum mi-a mărturisit Daiana Ioniță, mai târziu. Un excelent exemplu că se pot realiza filme de valoare și fără bani mulți. Astăzi, cazul invers e mult mai des: filme proaste cu bani mulți!
Marele Premiu / Grand Prix e câștigat de Past lives / Vieți trecute (bun succes și în România: box office până acum: 14.8 mil. $). Nora și Hae Sung au fost prieteni în copilărie, dar se despart după ce familia ei emigrează în USA. După mult timp se revăd să înfrunte dragostea și alegerile din viață. 2023 (USA)
Cel mai bun regizor: Pham Thien An (debut regizoral, tot el scenariul) – Inside the Yellow Cocoon Shell. Thien duce, undeva la țară, trupul cumnatei moartă într-un accident de motocicletă la Saigon. E cu fiul ei de cinci ani, Dao, care a supraviețuit ca prin minune. Un road movie în căutarea fratelui mai mare, dispărut cu ani în urmă, pentru a-l preda pe Dao. 2023, coproducție Vietnam, Singapore, Franța și Spania.
Cel mai bun scenariu: Nick Pinkerton – The Sweet East. O drama regizată de Sean Price Williams în debutul său regizoral. E o modă cu road-movies: călătoria Lillianei cu clasa, la absolvirea liceului din Carolina de Sud, prin orașele și pădurile de pe litoralul de est al SUA, când vede pentru prima oară Washington, D.C.
Premiul special al juriului: Totem – Lila Alvilés (drama, 2023, coproducție Mexic Danemarca, Franța). Scris și regizat de Avilés: fetița de șapte ani, Sol, de șapte ani, își petrece ziua acasă, la bunicul ei. E o petrecere surpriză pentru plecarea tatălui ei și va trebui să înțeleagă că lumea ei se va schimba dramatic. Selectat pentru Ursul de Aur berlinez (premiera mondială) și candidat mexican Cel mai bun lungmetraj strain la Oscar, a primit mai multe premii internaționale: Berlin, Lima, Ierusalim și Honk Kong. Are succes atât la public, cât și la critică: Rotten Tomatoes îi oferă onorante 95% (22 de recenzii), Metacritic 8,2 / 10 și Universal Acclaim de 88 / 100.
BIFF 2023 e un onorabil succes datorat unei frumoase munci în echipă – i-am văzut cât de armonios și plăcut lucrează împreună, cel mai bun garant al creșterii potențialului în viitor.