Consiliul
Județean Cluj
Concursul Național de Literatură „Ioan Slavici” și Tribuna Graphic – 2019
Două manifestări de tradiție ale Tribunei, Concursul Național de Literatură „Ioan Slavici” și Tribuna graphic, au încheiat bogata serie de activități culturale ale revistei noastre din anul 2019.
Totul a debutat cu vernisajul expoziției internaționale de grafică la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în seara zilei de 11 decembrie. Aflată la a zecea ediție, Tribuna graphic a reunit pe simeze artiști din toate colțurile lumii, din țări precum Ungaria, Germania, Franța, Italia, Lituania, Armenia, Slovenia, Mexic, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, S.U.A. și multe altele. Din România au participat graficienii Cristian Opriș și Ovidiu Petca. În deschiderea evenimentului s-au adresat celor prezenți Mircea Arman, managerul Revistei Tribuna, Pavel Pușcaș, critic de artă, Ovidiu Petca, în calitate de curator, Dan Breaz, comisar al expoziției, precum și artiștii străini prezenți: Nubia Landell Valdivia (Mexic), Winnie Mak şi Eddie Lui (Hong Kong), Yonggu Shin (Coreea de Sud), Leon Zakrajsek (Slovenia), Cristian Opriș. Parte a evenimentului a fost și un performance al artistului din Coreea de Sud, Yonggu Shin, prezentat de Diana Cozma.
Începând cu 13 și până în 16 decembrie, activitățile s-au mutat în zona literaturii, perioadă în care s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Concursului Național de Literatură „Ioan Slavici”. Mai exact, a avut loc festivitatea de premiere a participanților din acest an, cei ale căror texte, proză scurtă și fragmente de roman, s-au clasat pe primele trei locuri, la fiecare din cele două secțiuni, în urma selecției făcute de juriu. Astfel, la secțiunea roman premiul I a fost obținut de Claudia Albu-Gelli, pe locul secund situându-se Crisula Ștefănescu, ambele scriitoare din diaspora. Premiul al III-lea i-a fost acordat unei prozatoare din România, aflată la început de drum, Corina Vlădoiu. La secțiunea proza scurtă, cele mai apreciate texte trimise la concurs au fost cele semnate de George Moldovan, cel care a primit și premiul I. A urmat apoi tânărul scriitor Savu Popa, situat pe locul al doilea, iar clasamentul a fost încheiat cu premiul al III-lea la această secțiune, acordat doamnei Luminița Ignea.
Pe lângă momentul festiv rezervat premianților concursului, tot în aceste zile au fost susținute și trei conferințe, activități cu care Tribuna și-a obișnuit deja cititorii, ele fiind organizate sistematic pe parcursul întregului an. De data aceasta au conferențiat Mircea Arman, cu un discurs despre „Imaginativul poietic ca izvor al spiritualității”, Claudiu Groza, despre „Gaspar Grațiani – Cea mai bună piesă istorică românească?”, ziua de duminică, 15 decembrie, fiindu-i rezervată profesorului Andrei Marga, cel care a încercat un „Răspuns la crizele
actuale”
Printre conferințe au fost inserate mai multe prezentări de carte, seria manifestărilor Tribunei din luna decembrie culminând cu un amplu recital de poezie, la care au participat poeți din toată țara, precum și din Republica Moldova. Dintre cei care au citit din creațiile lor îi amintesc pe: Adrian Suciu, Alexandru Petria, Ion Cristofor, Maria Pal, Irina Lazăr, Nicoleta Crăete, Oxana Gherman, și mulți, mulți alții, cărora m-am bucurat să mă alătur.
Manifestările de succes, după aprecierile celor prezenți, au fost oficial închise de cuvântul managerului Tribunei, filosoful Mircea Arman, cel care a făcut o retrospectivă a evenimentele organizate de Tribuna în 2019, dar și a succeselor internaționale de care s-a bucurat Revista, printre care invitația în Germania, în luna octombrie, care s-a soldat cu cerința membrilor unor comunități, care citesc în limba română, de a contracta abonamente ale publicației noastre în 2020.
S-a împlinit astfel încă un an bogat în evenimente culturale la Tribuna, un an în care aprecierile la adresa Revistei au sporit, notorietatea ei, națională și internațională, de asemenea, un an în care ne-au venit alături noi colaboratori, în care publicația noastră și-a adăugat rubrici noi, iar activitatea editorială, despre care am vorbit pe larg într-un text publicat în numărul precedent, a fost, de asemenea, foarte bogată.
Acum, la început de an nou, mulțumim tuturor cititorilor și colaboratorilor care ne-au fost aproape în 2019 și promitem, pe mai departe, menținerea unui nivel ridicat al activităților noastre, principalul scop fiind acela al înfăptuirii actului cultural de calitate. Pentru a vă convinge, vă invităm să citiți Tribuna și în 2020.
Tuturor, la mulți ani!