Consiliul
Județean Cluj

România
100

Director fondator: Mircea Arman, 2015

Director fondator revista pe suport material: Ioan Slavici, 1884

weekly magazine in english,
romanian and italian

„Eu.Ro” – lansare la Cluj

„Eu.Ro” – lansare la Cluj

Președintele României, Klaus Iohannis, și-a lansat joi, 23 mai 2019, la Cluj-Napoca, în prezența unui public numeros, care a umplut Sala Auditorium Maximum a Universității „Babeş-Bolyai”, cea mai recentă carte a sa, după un tur de promovare în mai multe orașe ale țării. Este vorba despre volumul EU.RO – Un dialog deschis despre Europa, apărut recent la Editura Curtea Veche.
În debutul manifestării, președintele a ținut să evoce bucuria cu care se întoarce întotdeauna la Cluj-Napoca, orașul studenției sale, dar și să aprecieze dinamismul care face să fie diferit Clujul de alte orașe ale țării. „Mă simt atât de bine că m-am întors aici în Cluj. I-am invitat pe colegii mei de aici, care m-au însoțit, să facem o poză în față la universitate și cu această ocazie ne-am amintit de cum a fost mai demult, dar și mai recent. Eu revin de fiecare dată cu foarte mare plăcere aici și credeți-mă că nu numai din motive de nostalgie. Mie îmi place atmosfera Clujului. Clujul este foarte dinamic. Și alte orașe au dinamism din punct de vedere economic, al universităților, sau cultural. Dar Clujul le are pe toate și o parte din dinamism vine și din Europa. Cel puțin așa îmi place să cred” – a mărturisit președintele.
Vorbind despre volumul nou apărut, Klaus Iohannis a precizat că acesta a apărut în contextul preluării de către România a președinției Uniunii Europene, pentru a răspunde întrebărilor pe care și le-au pus românii în legătură cu acest subiect. „Am scris această carte fiindcă s-a vorbit în ultimii ani din ce în ce mai mult despre Uniunea Europeană, și cum România urma să preia președinția Europei, în România oamenii au început să se întrebe cum este cu UE. Pentru a da răspuns multor întrebări am scris această carte și mi-am permis să introduc și ideile mele despre UE. Nu într-un mod foarte politic și foarte explicit, ci prin felul în care am abordat anumite subiecte. Eu sunt un pro european convins, un pro european optimist convins” – a nuanțat președintele Iohannis. Cu toate că oricine poate spune că știe câte ceva despre Uniunea Europeană, cartea acoperă nevoia unui ghid structurat, echilibrat și concis, care răspunde, într-o manieră accesibilă, unui întreg spectru de întrebări ce vizează de la simple noțiuni și informații istorice despre proiectul comunitar, până la aspectele problematice, pe care le implică în prezent punerea în act a idealurilor sale. „Uniunea Europeană este un proiect de mare succes, cu rezultate fenomenale – a mai spus președintele – doar că își face prea puțină reclamă, aici a rămas în urmă.”
La finalul prezentării, Klaus Iohannis a participat la o amplă sesiune de autografe, în foaier fiind puse la dispoziția celor prezenți atât cartea lansată, cât și celelalte două scrise de președintele României, respectiv volumele Pas cu pas (2014) şi Primul pas (2015).

Leave a reply

© 2024 Tribuna
design: mvg