Consiliul
Județean Cluj
Lumi magice
Deschisă la Platinia Art House Gallery (13 aprilie – 25 mai 2018), expoziția Lumi Magice / Fantasy Worlds aduce în atenția publicului trei artiști activi pe scena artelor plastice din România și Ungaria: Andreia Cismașiu, András Györfi și István Korbely. Ceea ce îi unește pe aceștia în demersul lor plastic este crearea unor realități care oglindesc universul lor interior, invitându-l pe privitor să ia parte la joc și accentuând faptul că „arta este o copie a lucrurilor reale și aceastea din urmă sunt o copie a ideilor eterne.” (Platon)
Andreia Cismașiu rămâne fidelă tehnicii fotografice – pe care a deprins-o în urma studiilor realizate la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca (licență – 2003, master – 2011) – pe care o combină cu alte tehnici picturale. Lucrările sale sunt o expresie sinceră a experienței ei de zi cu zi și, în același timp, o supapă de evadare din cotidian, o modalitate de a re-crea cu mijloare artistice universul în care trăiește. Astfel, fiecare lucrare devine o pagină de jurnal, o mărturisire, o amintire, o dorință. Personajele care populează spațiul vizual sunt caracterizate de un soi de imponderabilitate, „fixarea” lor, legătura lor cu lumescul realizându-se prin elemente precum ceasul – Timp, pasărea – Iluzie roșie, coroana – Regina, pasărea flamingo – Hotărâre, dantela – Introspecție, cuibul – Hana, lampioanele care poartă scrisori – Scrisori netrimise, Oniris.
Cu prilejul expoziției Andreiei Cismașiu „Pagini din jurnalul meu/ Scrisori netrimise” (Silvia’s Art Gallery, Cluj-Napoca, 2014), Margareta Catrinu observa că artista are „un univers bogat și armonios care înțelege spaima, necunoscutul, spirala drumului spre Sine, dar şi spre ceilalți; scrisori din vechimi, ale cronicilor vechi, timbrate sau nu, cu scriituri în litere şi limbi de neînțeles pentru cei ce nu ştiu că pentru artă trebuie sa ştii vocabularul bucuriei, al jocului diafan cu razele de lumină sau cu muzica armoniilor de tot felul…”
András Györfi construiește spațiul pictural ca pe o scenă unde el este regizor și actor. Trandafirul este un laitmotiv care apare des în lucrările lui: simbol al pasiunii asociat de greci și de romani cu Afrodita și Venus, această floare fragilă este purtătoare de nenumărate mesaje. În timpul banchetelor, romanii decorau pereții cu flori de trandafir, ceea ce presupunea ca lucrurile spuse sub influența vinului să rămână confidențiale – sub rosa. Astfel, și lucrările lui András conțin ceva tăinuit și misterios, o lume fantastică cu grădini ale Edenului, plaje populate de ființe ne-pământene, îngeri, pești și corăbii zburătoare, privitorul fiind invitat într-un joc de descifrare a mesajului.
Din dorința de a reda realitatea prin propria lui viziune, artistul apelează adesea la joc și artificii: sferele roși care apar în toate lucrările lui fac apel la dublul sens pe care îl are cuvântul „paradicsom” în limba maghiară – acela de „Paradis” și „roșie”. „Numărul acestora și poziționarea lor în lucrare denotă starea mea de spirit și nivelul de împlinire în momentul în care am realizat lucrarea. Ele creează o punte către grădinile interioare din sufletul meu și către gândurile mele pozitive. Sunt rotunde și perfecte” (András Györfi).
Există în pictura lui o reminiscență a peisajelor fantastice din Renaștere – amintind pe alocuri de compozițiile lui Jerome Bosch-, și un sentiment de profundă admirație pe care artistul o arată față de pictura lui Salvador Dalí.
Folosindu-se de universul plastic, István Korbely direcționează privitorul către lumea sa interioară – prin contraste și tente picturale, formele și personajele sale prind viață. Misiunea sa esențală este jocul: iubirea, cuvintele, parfumurile și cântecul sunt redate prin culoare. Pictor expresiv, István a găsit o modalitate plastică proprie, prin nuanțe de portocaliu, roz, violet sau verde greu de imitat și prin apelul la formele cubiste.
Grădini secrete și parfumate se ivesc din cromatica dimanică a lucrărilor sale, exprimând vitalitate și speranță. Culoarea este epurată de orice umbră care ar putea distrage privitorul de la contemplarea acestei lumi: „Pictorii gândesc prin imagini. Forța mea creatoare constă în studierea posibilităților infinite de combinare și de redare a culorii și formelor. Prin pictură se creează o comunicare, un contact tacit între pictor și privitor.” (István Korbely).
Iată trei artiști a căror artă denotă o putere extraordinară de regenerarea a trecutului și o capacitate de anticipare a evenimentelor viitoare, invitându-ne la o călătorie prin timp și prin imaginație.